Sağlık Hizmetinde Sınırları Kaldıran Dijital Uygulamalar

Sağlık Hizmetinde Sınırları Kaldıran Dijital Uygulamalar

Memorial Sağlık Grubu CEO'su Uğur Genç pandemi döneminde gelişen hızlı dijitalleşmeyi anlatıyor.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE SINIRLARI KALDIRAN DİJİTAL UYGULAMALAR
Sağlık sektöründe çalışabiliyor olmak, çok kutsal bir işin üstesinden gelmektir. İnsanların hayatlarına dokunmak, acılarına ve sevinçlerine ortak olmak, ağrılarını dindirmek, şifa bulmalarına yardımcı olmak ve onları en sevdikleri ile yeniden kavuşturmak… Sağlığın içinde olan, sağlık hizmeti sunan herkes, hastalar ile gönül bağı kurarak pek çok yaşama tanıklık ediyor ve binlerce hikayeyi onlarla birlikte yaşıyor. 
Uğur Genç Memorial Sağlık Grubu CEO

Ülkemiz, sağlık sektörünün geldiği nokta itibariyle, kaliteli sağlık hizmeti almak isteyen hem yerli hem de yabancı hastalar için önemli bir merkez haline geldi. Türkiye, başta hekimler olmak üzere sağlık personelinin yetkinliği, teknolojik altyapısı, güvenilirliği ve dijital dünyaya hızlı adaptasyonu ile ön plana çıkıyor.

Özellikle pandemi döneminde insanların evde oldukları süreçte sağlık ihtiyaçlarının bir kısmını dijital kanallar ile karşılayabilmesi, yurtdışından ülkemize gelmek isteyen yabancı hastaların teletıp uygulamaları ile bize ulaşması, hasta takiplerinin dijital cihazlar ile gerçekleştirilebilmesi, bilimsel toplantıların online olarak düzenlenmesi, canlı cerrahiler ve özellikli işlemler konusundaki eğitimlerin dünyanın dört bir yanındaki uzmanları buluşturması sağlık sektöründeki hızlı dijitalleşmeye önemli örnekler olarak gösterilebilir.  

Sağlığın geleceğine baktığımızda; kişiselleştirilmiş sağlıkta ve dijital sağlıkta, sonuç olarak sınırların kalmadığı, insanların istediği tedaviyi istediği yerde alabileceği bir noktadayız. Yapay zekanın kullanıldığı, farklı algoritmaların işlediği ve insanların doğru tedavi yöntemine, yapay zekayla beraber yönlendirildiği görülüyor. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle birlikte tedavi uygulamaları, evde gözlüklerle yaptığımız bir ortamda gerçekleşebiliyor. İnsanların hastaneye gelmeyip bizim onların evine gittiğimiz uygulamalar mevcut. Onlara sadece bir telefon kadar yakınız. Giyilebilir sağlık teknolojileriyle bütün vücut semptomlarını ölçtüğümüz ve bir sıkıntı olduğunda hastanın farkında olmadan gidip onu evinde veya ofisinde bulup tedavimizi gerçekleştirilen uygulamalardan söz ediyoruz artık. Kişilere göre farklı antibiyotiklerin kullanıldığı, ama hepimizin antibiyotiğinin ve bize daha fazla etki edeceği ilaçların olduğu birçok farklı gelişimden bahsediyoruz.

Japonya’da bir doktor, İspanya’daki bir hastayı geçtiğimiz yıllarda robot yardımıyla ameliyat etti. Hastaların derilerinin altına yerleştirilen çiplerle, çok daha fazla veriyi aldığımız, hastayı takip ettiğimiz bir sağlık geleceğine doğru gidiyoruz. Dijital dönüşümde COVID-19’un etkisi  Pandemi döneminde dijital dönüşüme CEO ya da CTO’nun değil de COVID-19’un liderlik ettiğini söyleyebiliriz. Bunu da global telesağlık pazarındaki büyüme ile şöyle açıklayabiliriz: “Global Market Insights araştırma firmasına göre global olarak teletıp pazarı 2019 yılında 45.5 milyar Dolarlık bir Pazar olarak görülmüş. Yüzde 20 büyüme ile birlikte 2026’da 175 milyar Dolara ulaşacağını öngörüyor.

Amerika Teletıp Birliği’ne göre de 2030 yılı itibariyle ABD’deki sağlık hizmetlerinin yüzde 50’sinin sanal olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor. 2019 yılında pazardaki telemonitoring ve cardiology segmentlerine 2020-26 yılları arasında telehospital ve telehome segmentleri ekleniyor.”   Pandemi döneminde mobil uygulamaların tüketici tarafından adaptasyonu da hızlandı. Uzaktan takip sistemleri sayesinde pek çok hastalığın takibi, hastalarımızın bulundukları yerde yaptıkları ölçümlerin değerlendirilmesi ve tedavilerinin de buna göre düzenlenmesi esasına dayanıyor. Görüntülü sağlık danışmanlığı hizmetlerimizi de pandeminin başından bu yana gerçekleştirdik. e-Doktor uygulamamız ile 2020 Nisan’dan bu yana 45 farklı branşta, 600 uzman doktorla hastalarımıza görüntülü görüşme ile sağlık hizmeti sunduk. Dünyanın 16 farklı ülkesinden ve günde 150’den fazla hastaya, pandeminin en yoğun dönemlerinde bu hizmeti verdik. e-Doktor, gerekli durumlarda fiziksel muayene ve ileri tetkikler için hastane ya da evde hemşirelik ve doktor hizmetleri ile destekleniyor. Türkiye’nin her noktasından ulaşılabilen Memorial e-Doktor hizmetinde, İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri ve Diyarbakır hastanelerindeki doktorlarımız hizmet veriyor. Tüm branşların mevcut olduğu e-Doktor hizmetinde, kapsam dışında kalan bazı durumlar da mevcut. Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma, beyin ve omurilik yaralanmaları, travmalar, bilinç kaybı, ciddi yanıklar, göğüs ağrısı, kusma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren acil durumlara ilişkin şikayetler bu hizmet kapsamı dışında yer alıyor. 

Randevu alırken paylaşılan ve/veya sistemde bulunan cep telefon numarasından, telefondaki WhatsApp uygulaması veya FaceTime üzerinden, randevu saatinde hasta aranıyor ve görüntülü görüşme hizmeti başlatılıyor.  e-Doktor hizmetinin ödemesi ise cep telefonuna veya e-mail adresine gönderilen Memorial ödeme sayfasının linkine tıklayarak gerçekleştiriliyor.   Her geçen gün dijitalleşen dünyada gelecek hepimizi heyecanlandıran bir kavram. Biz de Memorial Sağlık Grubu olarak yarınları bugünden planlamak ve gelecekteki yerimizi almak için bugünden atmamız gereken tüm adımları atarak var gücümüzle çalışıyoruz.